Μπορεί μια μαύρη τρύπα να συνδεθεί με μια λευκή τρύπα;

Συχνές ερωτήσεις, Δεκέμβριος 2001

baby blackhole Η ερώτηση

Μιά φορά διάβασα ότι υπήρξε μια θεωρία που έλεγε ότι μια μαύρη τρύπα θα μπορούσε να συνδεθεί με μια λευκή τρύπα.
Αυτή η θεωρία έχει κάποια αξιοπιστία;
Επίσης, εάν εκείνη η θεωρία ισχύει, αυτό σημαίνει   πως ο,τιδήποτε πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα εκτινάσσεται από μια άσπρη τρύπα;
Και πού θα εκτιναχθεί αυτή η ύλη; Σ' έναν άλλον γαλαξία ή σ' ένα άλλο σύμπαν (εάν αυτό υπάρχει);
Επίσης, οι μαύρες τρύπες συνδέονται με το υπερδιάστημα;

Η απάντηση

A Worm HoleΕίναι από μαθηματική άποψη δυνατό, στην περίπτωση των περιστρεφόμενων μαύρων τρυπών, να υπάρχει μια μαύρη τρύπα που να συνδέεται μέσω μιας σκουληκότρυπας, κοσμικής σήραγγας, με μια άσπρη τρύπα . Είναι αμφισβητήσιμο όμως άν τέτοια αντικείμενα θα μπορούσαν  όντως να σχηματισθούν και, άν σχηματισθούν, άν θα ήταν τότε σταθερά.

Εάν αυτά τα σώματα υπήρξαν, οτιδήποτε που θα  πέφτει μέσα σε μια τέτοια μαύρη τρύπα θα εκτινασσόταν πράγματι από μια λευκή τρύπα (μετά τη δοκιμασία μερικών ακραίων φυσικών συνθηκών) -- ενδεχομένως σε μια απόμακρη περιοχή του χωρόχρονου (πιθανόν στο παρελθόν ή στο μέλλον), ή ακόμα και σε έναν άλλο κόσμο-σύμπαν. Εντούτοις, δεν υπάρχει κανένα παρατηρητικό στοιχείο για τις λευκές τρύπες.

Μεταξύ δύο περιοχών του αναδιπλωμένου Σύμπαντος, μπορεί να σχηματιστεί σκουληκότρυπα (κοσμική σήραγγα), η οποία συνδέει μια λευκή με μια μαύρη τρύπα.

Τι όμως ακριβώς προκαλεί μια μαύρη τρύπα στο χωροχρόνο;

Η Γενική Σχετικότητα προβλέπει ότι το κέντρο μιας μαύρης τρύπας είναι ένα σημείο άπειρης πυκνότητας (μια χωροχρονική ανωμαλία) όπου οι συνηθισμένοι νόμοι της Φυσικής δεν ισχύουν πλέον. Ο χρόνος, ο χώρος, η ύλη και η ενέργεια δεν έχουν στην περιοχή μιας ανωμαλίας καλά καθορισμένο νόημα. Οι εξισώσεις του Einstein δείχνουν ότι μια τέτοια ανωμαλία δεν προκαλεί απλά μια λακκούβα στο φανταστικό επίπεδο φύλλο του χωροχρόνου, αλλά δημιουργεί ένα τούνελ που τρυπάει το επίπεδο φύλλο και στιγμιαία μας συνδέει με την άλλη του πλευρά.

Που βρίσκεται η άλλη του πλευρά; Μπορεί να βρίσκεται κάπου αλλού στο χωροχρόνο, είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον ή ακόμη να βρίσκεται και σε ένα άλλο Σύμπαν.

Στα μυθιστορήματα οι “Κυρίαρχοι του Χρόνου” οι άνθρωποι εκείνοι, είναι αυτοί που πρώτοι κατάφεραν να τιθασεύσουν τη δύναμη των μαύρων οπών για να αρχίσουν τα πειράματά τους με το ταξίδι στο χρόνο.

Αν μπορούσατε να περάσετε ένα διαστημόπλοιο μέσα από μια τέτοια σήραγγα ή αλλιώς σκουληκότρυπα όπως λέγεται, θα είχατε ανακαλύψει το μυστικό των ταξιδιών στο χρόνο.

Οι ευφάνταστοι μάλιστα σκέπτονται και το εξής: Θα μπορούσε ένας ταξιδευτής του σύμπαντος, να περάσει μέσα από μια κοσμική σήραγγα, για να επιστρέψει μέσω μιας κινούμενης κοσμικής σήραγγας πριν από το σημείο που ξεκίνησε. 

Κάτι τέτοιο είναι φυσικά αδύνατο με την παρούσα τεχνολογία αλλά στο μέλλον ποιος ξέρει;

Αναφορές: NASA, Τι είναι χρόνος;

Home