Τα βραβεία Nobel 2000 για τη Φυσική και τη Χημεία

10 Οκτωβρίου 2000

Το βραβείο Nobel Φυσικής 2000

Herbert KroemerΑριστερά ο Herbert Kroemer, γεννήθηκε στη Γερμανία πριν από 72 έτη, αλλά εργάζεται τώρα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Barbara. Κατόρθωσε να φτιάξει ημιαγωγούς από μίγματα διαφόρων στοιχείων όπως αρσενικούχο ίνδιο, αντιμονιούχο γάλλιο, αντιμονιούχο αργίλιο που ονομάστηκαν ετεροτρανζίστορ. Οι ημιαγωγοί αυτοί δουλεύουν σε πολύ υψηλές συχνότητες που χρησιμεύουν για εφαρμογές σε δορυφορικές επικοινωνίες ή και σε εφαρμογές laser. Τώρα εργάζεται στο χώρο της υπεραγωγιμότητας των ημιαγωγών. Δηλαδή σε χαμηλές θερμοκρασίες να ρέει το ρεύμα χωρίς σημαντικές αντιστάσεις.

KilbyΟ εικονιζόμενος Jack Kilby, Αμερικανός 77 ετών, είναι μια από τις κορυφαίεες προσωπικότητες στο χώρο της εφηρμοσμένης Φυσικής. Από το 1947 δουλεύει στους ημιαγωγούς και στα chip στα εργαστήρια της Texas Instruments στο Dallas των ΗΠΑ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas από το 1978-1984. Είναι κάτοχος 60 κατοχυρωμένων εφεύρεσεων. Το βραβείο που πήρε αφορά τη κατασκευή μικρο-chips που χρειάζονται για την κατασκευή computers και όλων των ηλεκτρονικών διατάξεων.

Ο εικονιζόμενος Zhores Ivanovich ALFEROV γεννήθηκε στην Λευκορωσία το 1930. Απόφοιτος του τμήματος των Ηλεκτρονικών, της Πετρούπολης. Από το 1953 είναι μέλος του επιστημονικού  Φυσικο-Τεχνικού Ινστιτούτου Ioffe. Εχει 300 δημοσιευμένες εργασίες, 50 ευρεσιτεχνίες και θεωρείται όπως και οι δύο άλλοι, κορυφαίος στον τομέα των ημιαγωγών. Είναι διδάκτορας στην Φυσική και τα Μαθηματικά. Από το 1962 εργάζεται στο πεδίο των ετεροδομών ΙΙΙ-V ημιαγωγών. Βραβευμένος με πλήθος τιμητικών διακρίσεων είναι συγγραφέας τριών επιστημονικών βιβλίων.

Σελίδες για πληροφορίες :Η βιογραφική σελίδα του Jack Kilby , Η Σελίδα της ανακοίνωσης των βραβείων, Η σελίδα του Ρώσου Επιστήμονα Zhores Alferov,Η σελίδα του Ηerbert Kroemer

Το βραβείο Nobel Χημείας 2000

Το βραβείο Nobel για τη Χημεία δόθηκε σε τρείς πάλι Επιστήμονες. Ενα Αμερικανό Φυσικό τον Alan Heeger, ενα Νεοζηλανδό που ζεί και εργάζεται στις ΗΠΑ τον Alan MacDiarmid και ένα Ιάπωνα τον Hideki Shirakawa.
Οι εργασίες τους ήταν στα πολυμερή υλικά που κάτω από ορισμένες συνθήκες και επιλεγμένες προσμίξεις παρουσιάζουν αγώγιμες  ή μονωτικές ιδιότητες.

Συγκεκριμμένα ανακάλυψαν οτι μια λεπτότατη μεμβράνη από πολυακετυλένιο μπορούσε να οξειδώνεται και να χάνει ηλεκτρόνια μέσα σε ατμούς ιωδίου.  Αποκτάει έτσι η μεμβράνη αγωγιμότητα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση. Το βραβείο αφορά την ηλεκτρονική της νέας γενιάς, όταν συνθετικά υλικά θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά υλικά, από τις οθόνες των computers μέχρι τις ηλεκτρικές λάμπες.
Συγκεκριμμένα χρησιμοποίησαν το πολυακετυλένιο που έχει εναλλάξ διπλούς και απλούς δεσμούς. Αν λοιπόν του προστεθούν ηλεκτρόνια αποκτάει αγώγιμες ιδιότητες. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από τον Ιάπωνα, ο οποίος εργάστηκε με τους δύο Αμερικανούς στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας και το 1977 κατέληξαν στην εφεύρεση του υλικού αυτού. 

Alan HeegerΑριστερά, ο Alan Heeger που γεννήθηκε το 1936, και είναι καθηγητής της Φυσικής  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Santa Barbara από το 1982. Διευθυντής του Ινστιτούτου πολυμερών και Οργανικών Στερεών. Θεωρείται αυθεντία στα πολυμερή. Η φωτογραφία είναι από το 1982 όταν έγινε καθηγητής, ενώ η μόνη αλλαγή είναι στα άσπρα του μαλλιά..

Alan HeegerΔεξιά, ο Alan MacDiarmid, που γεννήθηκε στη Ν.Ζηλανδία το 1927 αλλά ζει και εργάζεται στην Πενσυλβάνιας. Εγινε καθηγητής το 1964 και από το 1988 κατέχει την επώνυμη έδρα Blancar για τη Χημεία. Οι εργασίες και οι έρευνες του περιλαμβάνουν μόνο τα πλαστικά, τα οποία νομίζει οτι θα αντικαταστήσουν πολλές παραδοσιακά υλικά, όπως νέες οθόνες, μικρά χειρουργικά εργαλεία, πλαστικά transistors, αεροπλάνα αόρατα για τα radar κλπ.

Ο τρίτος της παρέας των πολυμερών υλικών ο Ιάπωνας χημικός Hideki Shirakawa, ένας τιμημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsukuba βορειοανατολικά του Tokyo, ήταν ο ένατος Ιάπωνας που κέρδισε ένα βραβείο Nobel και ο πρώτος από το   1994. Γεννημένος το 1936, είναι αυτός από τον οποίο ξεκίνησε η ανακάλυψη των ιδιοτήτων του πολυμερούς πολυακετυλενίου.  

Σελίδες για πληροφορίες :Η βιογραφική σελίδα του Alan Heeger , Η βιογραφική σελίδα του Alan MacDiarmid, Η βιογραφική σελίδα του Hideki Shirakawa

Home