Ένα ουράνιο ντουέτο: Σελήνη και Αφροδίτη

Άρθρο, 18 Μαΐου 2007

Δείτε το βράδυ στις 19 Μαΐου, ένα ωραίο θέαμα στον ουρανό. Η Αφροδίτη θα είναι ορατή πολύ κοντά στο φεγγάρι.

Αν αύριο το βράδυ δεν υπάρχει συννεφιά θα μπορέσουμε να απολαύσουμε στον ουρανό ένα καινούργιο φεγγάρι (περίπου στο 15% του γεμίσματός του) και πολύ κοντά του την Αφροδίτη. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα όργανα για την παρατήρηση. Αρκεί να σηκώσουμε το κεφάλι μας προς το φεγγάρι. Όμορφο θέαμα αύριο το βράδυ, αρκεί να στρώσει ο καιρός! Η Σελήνη, στο 15%, θα βρίσκεται πολύ κοντά στην Αφροδίτη.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οδηγίες: αν κοιτάξουμε την Σελήνη, θα φαίνεται σίγουρα και η Αφροδίτη εκεί κοντά.

Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα θα είναι ορατός και ο Ερμής, μα όχι τόσο καθαρά όσο η Αφροδίτη.


Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται η Σελήνη και επίσης έντονα η Αφροδίτη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι βλέπουμε να διαγράφεται κάπως φωτισμένη όλη η σφαίρα της Σελήνης παρόλο που έχουμε Νέα Σελήνη. Το γεγονός αυτό το ερμήνευσε πρώτος ο Leonardo da Vinci.

Πώς όμως μπορεί και ακτινοβολεί έστω και αμυδρά και το σκοτεινό μέρος της Σελήνης;

Ο Leonardo Da Vinci εξήγησε το φαινόμενο πριν από 500 χρόνια. Κατάλαβε ότι τόσο η Γη όσο και η Σελήνη ανακλούν το φως του Ήλιου. Όταν όμως ο Ήλιος δύει για ένα τόπο της Γης ο οποίος βλέπει το φεγγάρι, τότε ολόκληρος ο δίσκος του φεγγαριού φωτίζεται από το φως του Ήλιου που έχει ανακλαστεί από την Γη. Βεβαίως το τμήμα της Σελήνης που το βλέπει απευθείας ο Ήλιος, φωτίζεται πολύ πιο έντονα από το άμεσο ηλιακό φως και αυτό ακριβώς το τμήμα είναι το νέο φεγγάρι.

Το φαινόμενο αυτό μερικές φορές το αποκαλούν και "το παλιό φεγγάρι μέσα στην αγκαλιά του καινούριου". Συμβαίνει δε κάθε 29,5 μέρες για κάθε συγκεκριμένο γήινο τόπο.

Home