Το πρόγραμμα Σεληνιακή Αποστολή με μικρο-διεισδυτές

Άρθρο, Αύγουστος 2006

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν τα σχέδια για τις μελλοντικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), μεταξύ των οποίων είναι και η Σεληνιακή Διαστημική Αποστολή με μικρο-διεισδυτές χωρίς αέρα. Με αυτήν θα προχωρήσει η μελέτη της περιοχής κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Επικεφαλής Ίδρυμα Μελέτης: Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου

Στόχος: Να διατρυπήσει την επιφάνεια του φεγγαριού και να ανακαλύψει περισσότερες πληροφορίες για το σεληνιακό πυρήνα

Αποστολή έτοιμη για την εκτόξευση: 2015

Ως τώρα, ποτέ δεν έχουμε τοποθετήσει μια μηχανή στην επιφάνεια του φεγγαριού που να μπόρεσε να την διατρυπήσει. Τέτοιες μηχανές ονομάζονται μικρο-διεισδυτές και αναμένεται να εκτοξευτούν προσεχώς από ένα διαστημικό όχημα σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Όμως οι επιστήμονες ενώ σχεδίασαν δεν έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες διατάξεις σε σώματα χωρίς ατμόσφαιρα. Μόνο η αποστολή της NASA Mars Polar Orbiter/DS2 είχε διεισδυτές για την επιφάνεια του Άρη, αλλά δυστυχώς χάθηκε στο διάστημα. Η μόνη άλλη αποστολή με διεισδυτές ήταν η ρωσική αποστολή Mars '96 που απέτυχε να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της φάσης εκτόξευσης. 

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται να στείλουν τέτοιους  διεισδυτές όχι μόνο στη Σελήνη αλλά αργότερα και στο φεγγάρι του Δία την Ευρώπη με σκοπό την έρευνα κάποιας μορφής ζωής. Αλλά η αποστολή στη Σελήνη θα είναι το πρώτο βήμα. Η επιστημονική ομάδα ενδιαφέρεται να ανακαλύψει εάν το φεγγάρι της Γης έχει πυρήνα, και σε αυτή την περίπτωση, ποιό είναι το μέγεθος του. Αυτή δε η ανακάλυψη θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε τον κατάλοιπο μαγνητισμό της Σελήνης και, στη συνέχεια, την προέλευση της καθώς και την εξέλιξη των πλανητικών μαγνητικών πεδίων. Θέλουν επίσης να μελετήσουν την προέλευση και τη θέση των ρηχών σεληνιακών σεισμών, που μπορούν να προκύψουν από τεκτονικές διαδικασίες σε ένα βάθος 2030 km κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού.

Οι αποστολές στο φεγγάρι κάποτε γίνονταν για τους βράχους του, αλλά τώρα θα είναι περισσότερο για το νερό, που η παρουσία, η κατάσταση και η προέλευση του θα είναι ένα νήμα στην αναζήτηση της ζωής. Οι ερευνητές εργάζονται τώρα με σκοπό να κατασκευάσουν όργανα που θα μπορούν να επιβιώσουν πάνω στη Σελήνη. Παράδειγμα τέτοιων οργάνων είναι τα μεγάλης ευαισθησίας μικρο-σεισμόμετρα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι αποστολές στη Σελήνη
34 χρόνια μετά την πρώτη προσεδάφιση, σχεδιάζεται ο εποικισμός της Σελήνης
Η έρευνα για την προέλευση της Σελήνης

Home