Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους
Μέρος 5ο

Άρθρο, Απρίλιος 2005

Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους Μέρος 4οΗ καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους Μέρος 6ο

Διαίρεση των εποχών του προϊστορικού ανθρώπου σύμφωνα με τον L.Morgan

  • Άγρια κατάσταση

    1. Κατώτερο στάδιο: Είναι η παιδική ηλικία του ανθρώπινου γένους. Ζει στα τροπικά δάση και στον περισσότερο χρόνο πάνω στα δέντρα. Τρώει φρούτα, ρίζες, καρπούς και υπάρχει η τάση για σαρκοφαγία.

    2. Μεσαίο στάδιο: Αρχίζει η σαρκοφαγία ενώ τρώει και ψάρια. Αρχίζει μάλλον τη χρησιμοποίηση της φωτιάς και κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα χοντροκομμένα εργαλεία γι αυτό και αρχίζει να κυνηγάει και να ψαρεύει.

    3. Ανώτερο στάδιο: Εφευρίσκει το τόξο και το βέλος. Είναι πια συστηματικός τροφοσυλλέκτης-κυνηγός.

  • Κατάσταση βαρβαρότητας

    1. Κατώτερο στάδιο: Αρχίζει την αγγειοπλαστική. Μένει πια σε μόνιμη θέση, εξημερώνει ζώα και καλλιεργεί τη γη.

    2. Μεσαίο στάδιο: Στην Ανατολή εξημερώνει ζώα, ενώ στη Δύση αρχίζει να καλλιεργεί ποτιστικά φυτά. Χρησιμοποιεί πλίνθους και πέτρες για να κτίσει.

    3. Ανώτερο στάδιο: Αρχίζει να λιώνει τα σιδηρομεταλλεύματα και περνάει πια στον Πολιτισμό με την επινόηση της γραφής και την ανάπτυξη της γεωργίας.

    Τόπος και Χρόνος της πρώτης εμφάνισης - Διασπορά

    Ένας ήταν ο τόπος εμφάνισης του ανθρώπου (μονογένεση) ή πολλοί (πολυγένεση); Πού τοποθετείται ο τόπος της πρώτης εμφάνισης του ανθρώπου; Πολλές απόψεις υπάρχουν για όλα αυτά θέματα.

    Τόπος της πρώτης εμφάνισης

    • Ο πρώτος άνθρωπος καθώς ήταν απροστάτευτος από τα στοιχεία της Φύσης έπρεπε για να αναπτυχθεί να αντιμετωπίσει ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και να έχει άφθονη και εύκολη τροφή, Τέτοιες συνθήκες έχουν οι χώρες με τροπικό ή υποτροπικό. Γι αυτό και οι επιστήμονες εκεί αναζήτησαν το πρώτο λίκνο της ανθρωπότητας.

    • Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες οι ειδικοί θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία·, όπως άλλωστε αναφέρει και η Αγία Γραφή:
      "Ποταμός δε εξήρχετο εκ της Εδέμ δια να ποτίζει τον παράδεισον και εκείθεν εμερίζετο εις τέσσαρας κλάδους... Και το όνομα του ποταμού του τρίτου Τίγρης... ο δε ποταμός ο τέταρτος, ούτος είναι ο Ευφράτης. Και έλαβε ο Κύριος ο Θεός τον άνθρωπον και έθεσεν αυτόν εν τω παραδείσω της Εδέμ, δια να εργάζηται αυτόν και να φυλλάττη αυτόν" (Γένεσις Κεφ. Β, στ. 10-15).

    • Σήμερα όμως είναι αναμφισβήτητο ότι ο πρώτος άνθρωπος εμφανίστηκε Στην περιοχή των μεγάλων λιμνών της Αφρικής, στις περιοχές της σημερινής Αιθιοπίας και Κένυας. Υπάρχει μάλιστα μια αρχαία αφρικανική φυλή που ζει στο τρίγωνο που σχηματίζεται από τους ποταμούς Ουμπάνγκουι, Σάγκα και Λομπάγιε, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, που θεωρείται πρόγονος των σημερινών ανθρώπων.

    Διασπορά

    • 1η εικόνα 165.000 - 135.000: Οι πρώτοι άνθρωποι, που ζούσαν στην Α. Αφρική πριν 165.000 χρόνια, ξεκίνησαν τις πρώτες μεταναστεύσεις στην δυτική και νότια Αφρική (εικόνα 1η).

    • 2η εικόνα 135.000 - 115.000: Ακολούθως μέσω της πράσινης Σαχάρας (πριν 125.000 χρόνια), και από εκεί μέσω του Νείλου ένα μέρος τους πήγε στη Μέση Ανατολή.

    • 3η εικόνα 115.000 - 90.000: Όλο αυτό το ρεύμα της Ανατολής εξαφανίστηκε εξ' αιτίας ενός μεγάλου ψύχους. Τότε ήταν που η Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έγινε έρημος. Πολύ αργότερα έφτασαν εκεί οι Νέαντερταλ.

    • 4η εικόνα 90.000 - 85.000: Ένα τμήμα διέσχισε την Ερυθρά Θάλασσα και πέρασε απέναντι στην Αραβία, με κατεύθυνση την Ινδία. Αυτό το κομμάτι των πρώιμων ανθρώπων έγινε η Καυκάσεια και η Κίτρινη φυλή.

    • 5η εικόνα 85.000 - 75.000 Αφού πέρασαν την Ινδική Χερσόνησο, έφτασαν μέχρι τα βάθη της Ασίας.

    • 6η εικόνα 74.000 Την εποχή εκείνη έγινε μια τρομερή ηφαιστειακή υπερ-έκρηξη στο όρος Toba που προξένησε για 6 χρόνια έναν πυρηνικό χειμώνα, και μια παγετωνική εποχή που κράτησε 1000 χρόνια. Η στάχτη από την έκρηξη σκέπασε Ινδία και Πακιστάν με ένα στρώμα 5 μέτρων. Σαν αποτέλεσμα ήταν ο πληθυσμός των ανθρώπων να μειωθεί δραματικά και να φτάσει τους 10.000. 

    • 7η εικόνα 75.000 - 65.000: Φτάνουν στη νότια Ασία. Στην Αυστραλία μέσω Τιμόρ, στη Νέα Γουινέα μέσω Βόρνεο και προς την Κίνα.

    • 8η εικόνα 65.00 -52.000: Πριν 52.000 χρόνια το κλίμα άλλαξε δραματικά. Έγινε ζεστό κι έτσι οι άνθρωποι μπόρεσαν να ανέβουν προς τα βόρεια (μέχρι την Κασπία θάλασσα). Από εκεί ήταν εύκολος ο δρόμος να πάνε στην Ευρώπη μέσω του Βόσπορου (πριν 50.000 χρόνια).

    • 9η εικόνα 52.000 - 45.000: Νέα παγετωνική εποχή. Ο συνολικός ανθρώπινος πληθυσμός μειώθηκε δραματικά για ένα διάστημα πριν από περίπου 40.000 χρόνια, με τον παγκόσμιο πληθυσμό να μην υπερβαίνει τα 40.000 άτομα. Ένα μέρος τους πάει μέσω Βουλγαρίας στην Ευρώπη και ένα άλλο μέσω Δούναβη στην Ουγγαρία, Αυστρία. Εν τω μεταξύ το ταξίδι τους για την αποίκηση της Αυστραλίας κράτησε 25.000 ολόκληρα χρόνια και στο διάστημα αυτό κατέκτησαν όλη σχεδόν την Ασία.

    • 10η εικόνα: 40.000 - 25.000: Μετακινούνται προς την Σιβηρία και προς την Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Εκείνη την εποχή ζωγραφίζουν στις σπηλιές Chauvet στη Γαλλία υπέροχα έργα τέχνης (εικόνα 7η).

    • 25.000 - 22.000 Περνούν το Βερίγγειο πορθμό και φτάνουν στην Αμερική, πριν επικρατήσει η τελευταία Μεγάλη Παγετωνική Εποχή. Εξ' αιτίας του ψύχους (22.000 έως 19.000 χρόνια πριν) μειώνεται  και πάλι δραματικά ο πληθυσμός στην Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική. Παγώνει ο δρόμος προς την Αμερική μέσω της Αλάσκας.

    • 11η εικόνα: Πριν από 12.500 χρόνια έχουν κατακτήσει όλη τη Νότια Αμερική. Τέλος πριν 8.000 χρόνια κατακτούν τη Βόρεια Ευρώπη, ξανά την Αγγλία και αποικίζουν τη Σαχάρα, που ήταν τότε πράσινη. Έχουν φτάσει στα πέρατα της Γης, μετά από ταξίδι 110.000 χρόνων

    Η καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους Μέρος 4οΗ καταγωγή και η εξέλιξη του Ανθρώπινου Γένους Μέρος 6ο

    Home