Η μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου άρχισε
Για τον Άρη (Μέρος 3ο)

Άρθρο, Ιούνιος 2005

Η μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου άρχισε Μέρος 2οΗ μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου άρχισε Μέρος 4ο

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος κατάκτησης του Άρη

2004

Ήδη δύο διαστημοσυσκευές το Spirit και Oppurtunity προσεδαφίστηκαν στον Άρη.

2005

Το σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Από εκεί προχωρά στη λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα χαρτογράφηση της επιφανείας του πλανήτη, με στόχο να εντοπίσει τις καλύτερες περιοχές για προσεδάφιση μιας επανδρωμένης αποστολής. Ο Άρης έχει πολλές περιοχές πολύ επικίνδυνες για προσεδάφιση. Γι αυτό και η επιλογή της πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, ώστε να συνδυάζει ασφάλεια και ύπαρξη απολιθωμάτων.

2007

Το σκάφος Phoenix προσεδαφίζεται κοντά στο βόρειο πόλο του Άρη και σκάβει χαντάκια βάθους μισού μέτρου στην επιφάνεια. Η αποστολή του είναι να ψάξει για νερό σε μορφή πάγου και για οργανικά στοιχεία, που είναι αναγκαία για την δημιουργία και ανάπτυξη της ζωής.

2008

Η NASA δοκιμάζει μια μη επανδρωμένη εκδοχή ενός διαστημοπλοίου νέου τύπου, του CEV (Εξερευνητικό Όχημα Πληρώματος ή Crew Exploration Vehicle). Ταυτόχρονα χαρτογραφείται η επιφάνεια της Σελήνης από μια διαστημοσυσκευή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από αυτήν.

2009

Ένα σκάφος υψηλής τεχνολογίας, το Mars Science Laboratory, προσεδαφίζεται στον Άρη και καλύπτει 100 χιλιόμετρα δίχως διακοπή. Είναι εξοπλισμένο με έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα, γιατί πειράματα απέδειξαν ότι οι ηλιακές κυψέλες καταστρέφονται γρήγορα από τη σκόνη στον Άρη.
 

2010

Η συνεισφορά της NASA στον Διαστημικό Σταθμό έχει περατωθεί και αρχίζει την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων. Για αρκετά χρόνιο οι Αμερικανοί έστελναν αστροναύτες στο διάστημα με την βοήθεια των Ρώσων,

2011

Ένα σκάφος προσεδαφίζεται στον Άρη για να ερευνήσει κατά πόσον είναι δυνατόν να παραχθεί καύσιμο για πυραύλους - μεθάνιο - από την ατμόσφαιρα του Άρη. Εάν αυτό καταστεί δυνατό, η αποστολή αστροναυτών στον Άρη θα γίνει πολύ ευκολότερη και φθηνότερη.

2012

Η NASA εκτοξεύει το πυρηνοκίνητο σκάφος J1MO με προορισμό τους δορυφόρους του Δία. Είναι η πρώτη φορά που η NASA θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σε διαστημικό ταξίδι. Σύμφωνα με τη NASA δε θα είναι δυνατόν να στείλουμε αστροναύτες στον Άρη χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πυρηνική ενέργεια.

2014

Το σκάφος, σύμφωνα με τα σχέδια, θα φέρει δείγματα από τον Άρη πίσω στη Γη. Για να αποφευχθεί η επαφή μεταξύ πιθανών μικροοργανισμών από τον Άρη και γήινης ζωής, τα δείγματα θα φυλάσσονται σε δοχεία που είναι ερμητικά κλειστά. 

2015

Η ΝΑΣΑ κάνει την πρώτη επανδρωμένη πτήση με διαστημόπλοιο CEV (που θα αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο το 2010) στη Σελήνη. Το κυριότερο καθήκον των αστροναυτών θα είναι η κατασκευή μιας βάσης, στην οποία θα κάνουν εντατική εκπαίδευση ενόψει του μεγάλου ταξιδιού τους στον Άρη. Το σκάφος θα πρέπει πάντως να μπορεί να συνδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ο οποίος δημιουργήθηκε με τη συνεργασία 16 χωρών ως εφαλτήριο για την κατάκτηση του Ηλιακού Συστήματος.

2020

Οι αστροναύτες κάνουν όλο και μεγαλύτερες πτήσεις στο ηλιακό σύστημα με το Crew Exploration Vehicle. Θα πηγαίνουν πιθανώς για να επισκευάζουν μερικά τεράστια τηλεσκόπια που υπάρχουν στο σημείο Langrange L2, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

2025

Το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι στον Άρη μπορεί να αρχίσει. Το ταξίδι μετ' επιστροφής θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες, ενώ η παραμονή στον Άρη δε θα ξεπεράσει τις 30 ημέρες. Όσο οι αστροναύτες θα βρίσκονται στον Άρη, θα μένουν σε μια βάση στην οποία θα υπάρχουν τα απολύτως απαραίτητα εφόδια.

Πού θα πάνε;

Οι ακραίες εδαφικές περιοχές του Άρη, είναι και οι πιο επικίνδυνες για προσεδάφιση διαστημόπλοιου. Γι' αυτό και οι τοποθεσίες προσεδάφισης θα πρέπει να συμβιβάζουν τις τρεις πιο σημαντικές απαιτήσεις:

  • Θα πρέπει να είναι περιοχές όπου στο παρελθόν είχαν υπάρξει υδάτινα ρεύματα, και όπου θα υπάρχει πιθανότητα ανεύρεσης ζωής ή απολιθωμάτων.

  • Θα πρέπει, επίσης, να είναι επίπεδες τοποθεσίες με χαμηλό υψόμετρο ώστε να υπάρχει πυκνή ατμόσφαιρα που θα επιβραδύνει την προσεδάφιση

  • και επιπλέον να παρέχουν προστασία από την ακτινοβολία.

Οι υποψήφιες θέσεις προσεδάφισης -  επίπεδη πεδιάδα ή αποξηραμένη κοίτη με ατμόσφαιρα - είναι:

1. OLYMPUS MONS ή THARSIS. Μεγάλα ηφαίστεια που ίσως είναι ακόμα ενεργά. Η τοποθεσία θεωρείται ιδανική από τους γεωλόγους, αλλά η εξερεύνηση τους θα είναι δύσκολη λόγω υψομέτρου.

2. MANGALA VALIS, Σύστημα καναλιών μεγάλου μήκους με μεγάλες ποσότητες αποθέσεων. Καλή τοποθεσία για αναζήτηση απολιθωμάτων, θεωρείται ως η πιο πιθανή τοποθεσία για προσεδάφιση.

3. VASTITAS BOREALIS. Επίπεδη έκταση, που πιθανώς να είναι παλιός θαλάσσιος πυθμένας. Η επίπεδη περιοχή και η πυκνή ατμόσφαιρα προσφέρουν ιδανικές συνθήκες προσεδάφισης.

4. ARES VALLIS. Κοίτη στο έδαφος που θα πρέπει να δημιουργήθηκε από κάποια, χρονικά, σύντομη ροή του νερού. Εδώ, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες εξερεύνησης για πιθανή ροή υδάτων στο παρελθόν.

5. NANEDI VALLIS. Κοίτη στο έδαφος, που ξετυλίγεται με τέτοιο τρόπο που δείχνει ότι έρεε εκεί πολύ νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η προσεδάφιση εδώ θα είναι δύσκολη λόγω της αραιής ατμόσφαιρας.

6. CANDOR CHASMA. Βαθιά χαράδρα, όπου η γεωλογική προϊστορία αποκαλύπτεται σαν αποθέσεις σε φαράγγια βάθους 6 χιλιομέτρων. Ενδιαφέρουσα, αλλά και επικίνδυνη τοποθεσία για προσεδάφιση.

7. ARGYRE. Γιγάντιος κρατήρας που σχηματίστηκε από πρόσκρουση αστεροειδή. Ο κρατήρας ίσως ήταν γεμάτος με νερό και είναι μία από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την ύπαρξη απολιθωμάτων.

Συνεχίζεται...

Πηγές: Science Illustrated

Η μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου άρχισε Μέρος 2οΗ μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου άρχισε Μέρος 4ο