Ο εξομοιωτής της Γης
Η κορυφαία εφεύρεση του 2002 κατά το TIME

Άρθρο, Δεκέμβριος 2002

Γη
Η μηχανή της NEC μιμείται το κλίμα και την τεκτονική των λιθοσφαιρικών πλακών

Το περιοδικό TIME επέλεξε για το 2002 σαν κορυφαία εφεύρεση τον Ιαπωνικό υπερυπολογιστή που εξομοιώνει τον πλανήτη μας. Στις 11 Μαρτίου του 2002, η υπεύθυνη ομάδα των Ιαπώνων ερευνητών,  έθεσε σε λειτουργία τον ισχυρότερο υπερυπολογιστή του Κόσμου, δημιουργώντας έτσι μια εικονική ή virtual Γη. 

Μέχρι τότε η κορυφαία μηχανή, όπως και οι επόμενες πέντε, ήταν Αμερικανικές. Η νέα μηχανή, που ονομάζεται ο Γήινος Προσομοιωτής (Earth Simulator), είναι πέντε φορές γρηγορότερος από τον καλύτερο που υπήρχε και χρησιμοποιείται από το Θαλάσσιο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας για να κάνει προβλέψεις για το μέλλον του γήινου κλίματος και του φλοιού της.

Μέχρι να φτιαχτεί ο επόμενος υπερυπολογιστής (περίπου σε δύο χρόνια) θα παραμείνει ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο προσομοιωτής της Γης είναι ικανός να κάνει 35 τρισεκατομμύρια υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο ή 35 teraflops όπως γράφεται στη γλώσσα των υπολογιστών και κατασκευάστηκε από την Ιαπωνική εταιρεία υπολογιστών NEC.

Ο προηγούμενος ισχυρότερος υπερυπολογιστής εκτελούσε μόνο 7,2 teraflops με 8.192 επεξεργαστές, ενώ ο προσομοιωτής της Γης έχει μόνο 5.104.

Η σκέψη για την κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και σήμερα καταλαμβάνει ένα ειδικά διαμορφωμένο τεράστιο κτίριο, με μέγεθος ίσο τεσσάρων γηπέδων του τένις, στη Γιοκοχάμα.

Οι ερευνητές τον φαντάστηκαν ότι θα μπορούσε να καταγράφει τα πάντα που συμβαίνουν στον γαλάζιο πλανήτη μας. Από την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου έως τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και από το Γκολφ Στριμ έως το φαινόμενο Ελ Νίνο, ο Ιαπωνικός υπερυπολογιστής μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στην θερμοκρασία των θαλασσών και της ατμόσφαιρας της Γης.

Ήδη οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν μια σειρά προβλέψεων για τη θερμοκρασία των ωκεανών στα επόμενα πενήντα χρόνια, ενώ στις αρχές του 2003 θα παρουσιαστεί και ολοκληρωμένη πρόβλεψη για την κλιματολογική εξέλιξη της Γης. Ίσως αν παρακολουθήσουμε virtual την καταστροφή της ίσως καταφέρουμε να συγκινήσουμε τις κυβερνήσεις των ισχυρών της Γης, ώστε να τη σώσουμε από την καταστροφή της.

Οι ανταγωνιστές του

Ο προηγούμενος υπερυπολογιστής, ο ASCI White στο εργαστήριο Lawrence Livermore στις ΗΠΑ, φτιάχτηκε από την ΙΒΜ και χρησιμοποιείται για να μιμηθεί τις πυρηνικές εκρήξεις όπλων. 

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Earth Simulator
HomeHome