Οι νέες αναζητήσεις
Μέρος 8ο

Άρθρο, Ιούλιος 2002

Το περίεργο στην ιστορία του προγράμματος SETI είναι ότι παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τις εξωγήινες ιστορίες, και παρά την ανεπτυγμένη βιβλιογραφία πάνω στο θέμα, πέρασε μια δεκαετία προτού να απαντηθεί η πρόσκληση για δράση από την διάσκεψη της Green Bank (Νοέμβριος του 1960). Ενώ προωθήθηκαν λίγες αναζητήσεις του SETI στη Σοβιετική Ένωση κάτω από την ηγεσία του ράδιο αστρονόμου Iosif Shklovskii, στη Δύση δεν προέκυψε κανένας άμεσος διάδοχος του προγράμματος Ozma. Εν τούτοις τα μέλη της συνάντησης στην Green Bank (Η τάξη των δελφινιών), συνέχισαν να εργάζονται έντονα για μια ράδιο αναζήτηση. Τελικά πέρασαν 11 χρόνια -1971- προτού να προωθηθεί μια νέα έρευνα.

Η δεκαετία του '60 ήταν μια δεκαετία διανοητικών συσκέψεων για ανταλλαγή ιδεών για τους ερευνητές του SETI. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι ιδέες του SETI κέρδισαν έδαφος σταδιακά στην επιστημονική κοινότητα, και πραγματοποιήθηκαν ζωηρές συζητήσεις στα πιο βασικά ζητήματα αυτού του πεδίου: ποιο είδος πολιτισμών μπορεί να έρθει σε επαφή, ποιο είδος σήματος πρέπει να ψάξουμε, πού να το ψάξουμε, και πώς. Οι απόψεις ήταν ζωηρές αλλά και καρποφόρες, αλλά δυστυχώς δεν έφθασαν σε πραγματικές αναζητήσεις. Ένα πραγματικό πρόγραμμα SETI απαιτούσε μια ισχυρή πεποίθηση για τον τύπο της εξωγήινης νοημοσύνης, την οποία ψάχνει κάποιος, και μια δέσμευση για μια συγκεκριμένη στρατηγική αναζήτησης. Αλλά στη δεκαετία του '60 όλοι ψηλαφούσαν ακόμα το πεδίο για μια κατάλληλη και ευρέως αποδεκτή προσέγγιση.

Αυτό που προέκυψε τελικά από τις συζητήσεις, ήταν αυτό που ο  φυσικός Freeman Dyson αποκάλεσε "Η ορθόδοξη όψη" σχετικά με τη ζωή στον κόσμο:

"Η ζωή είναι κοινή στον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί κατοικήσιμοι πλανήτες, που ο κάθε ένας τους προφυλάσσει το σύνολο των ζωντανών του πλασμάτων. Πολλοί από τους κατοικημένους κόσμους αναπτύσσουν νοημοσύνη, και υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την επικοινωνία με άλλα ευφυή πλάσματα. Έχει νόημα τότε να αφουγκραστούμε τα ράδιο μηνύματα από εκεί έξω, και να μεταδώσουμε μηνύματα προς ανταλλαγή. Δεν έχει κανένα νόημα να σκεφτούμε την επίσκεψη των εξωγήινων κοινωνιών πέρα από το ηλιακό σύστημα, ή να σκεφτούμε την επίσκεψη από αυτές τις κοινωνίες. Η μέγιστη επαφή μεταξύ των εξωγήινων κοινωνιών είναι μια αργή και ευγενική ανταλλαγή μηνυμάτων, μια επαφή που θα μεταφέρει πληροφορίες μόνο και τη γνώση γύρω από το γαλαξία, όχι σύγκρουση και αναταραχή". 

Τέλος, προέκυψε μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι αναζητήσεις πρέπει να διεξαχθούν κοντά στη συχνότητα εκπομπής του υδρογόνου (1420 MHz, ή 21 εκατοστά) και ίσως στην οπή του νερού - τη ζώνη μεταξύ 1420 και 1660 MHz. Οι περισσότεροι - αν και όχι όλοι - από αυτούς που διεξάγουν από τότε αναζητήσεις έχει αποδεχθεί αυτές τις βασικές υποθέσεις και έχει ακολουθήσει κάποια εκδοχή αυτής της βασικής στρατηγικής.


Κεντρική σελίδα Οι νέες αναζητήσεις Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
HomeHome